Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το βιβλίο που θα σας παρουσιάσω έχει τίτλο: 
"Οι Νταήδες του βυθού και ο Ρομπέν των θαλασσών".

Το έχει γράψει η κ. Γιώτα Αλεξάνδρου κι έχει τιμηθεί με ΕΠΑΙΝΟ από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ .

Πρόκειται για μια υπέροχα εικονογραφημένη και ευρηματική ιστορία που ξετυλίγεται στο βυθό και προσεγγίζει με ευαισθησία και χιούμορ θέματα σοβαρά  , όπως οι διακρίσεις, τα δικαιώματα κι η καταπάτησή τους.Είναι μια ιστορία για τον εκφοβισμό....αλλά όχι μόνο αυτό!
"Μια μύτη μεγάλη και σουβλερή αφηγείται… Πρόκειται για μια μύτη ξιφία που ιστορεί τα πάθη της. Οργίζεται που το αφεντικό της, ο ξιφίας, ο Ιερεμίας, είναι ένας αποσυνάγωγος του βυθού εξαιτίας της. Είναι, βλέπετε, αυτή η παρέα απαίσια, η παρέα «Τα κοφτερά χαμόγελα», ένας χάνος, μια σμέρνα και κάτι άλλα ψάρια που πουλάνε νταηλίκι. Επιτίθενται, κοροϊδεύουν και απομονώνουν όσα ψάρια έχουν κάποια αδυναμία ή απλώς δεν είναι του γούστου τους. Ο ξιφίας μας είναι αδύναμος, υποχωρεί, δε λέει τίποτα, ώσπου φτάνει μια μέρα που αποφασίζει να κάνει κάτι γι αυτό. Επισκέπτεται τη νονά του, τη γοργόνα, που είναι σοφή. Μαζί θα βρούνε μια λύση. Η γοργόνα τού χαρίζει τον Ρομπέν των Δασών, τον ήρωα των φτωχών και των αδύναμων. Ο ξιφίας εμπνέεται από τα κατορθώματά του και αποφασίζει να τον μιμηθεί. Πώς θα τα καταφέρει όμως με αυτή τη σκληρή παρέα των φουσκωμένων από τα γυμναστήρια ψαριών; Η νίκη δε θα είναι εύκολη. Γιατί μπορεί η ιστορία να ενδύεται τη φόρμα του παραμυθιού, στην πραγματικότητα όμως είναι μια καλά τεκμηριωμένη «μελέτη περίπτωσης» εκφοβισμού." Ελένη Σβορώνου (http://www.diavasame.gr/book.cfm?itemID=986)


Μέσα από τις περιπέτειες του ξιφία Ιερεμία, που υποφέρει  καιρό από τα Κοφτερά Χαμόγελα, τους νταήδες του βυθού, αναδεικνύεται ο ηρωισμός όσων, ενώ βουλιάζουν στο φόβο που τους προξενούν οι πιο 'δυνατοί", βρίσκουν τη δύναμη να αναμετρηθούν μαζί τους , σε έναν αγώνα ηρεμίας , διεκδικώντας τη δική τους αλήθεια.Πώς το καταφέρνουν αυτό; Α..... θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας το βιβλίο!

Την εικονογράφηση έκανε η κ. Κατερίνα Βερούτσου και το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  susaeta

Αυτό που κάνει το βιβλίο ξεχωριστό είναι ότι στο πρόσωπο του Ιερεμία τα παιδιά βρίσκουν έναν πολύτιμο σύμβουλο για το πώς να αλλάξουν μια κατάσταση εκφοβισμού , σε όποια θέση κι αν βρίσκονται: του θύτη, του θύματος ή του θεατή. Κι όλα αυτά χωρίς διδακτισμό...πλαισιωμένα από ένα σωρό ευχάριστες δραστηριότητες.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΡ0ΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ Δ΄ ΚΑΙ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Τη συγγραφέα του βιβλίου αυτού την κ. Γιώτα Αλεξάνδρου θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τη ΔΕΥΤΈΡΑ  23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2012, μόλις επιστρέψουμε από τις διακοπές του Πάσχα.Περιμένουμε με πολλή αγωνία την επίσκεψη αυτή!!!